Χρήσιμες πληροφορίες για το ΕΔΙΤ

 
 
 • Η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» 2007-2013 υλοποίησε το έργο «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ 2Ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ» (ΕΔιΤ), προϋπολογισμού 4.269.000,00€. Το έργο αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεϊατρικής σε 43 μονάδες υγείας, αρμοδιότητας της 2ης ΔΥΠΕ.
 • Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Οκτώβριο του 2011 και προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2013.
 • Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε στις 23/12/2014 και το έργο ολοκληρώθηκε στις 30/11/2015 (σε 11 μήνες).
 • Ανάδοχος του έργου ήταν ο ΟΤΕ, ο οποίος υλοποίησε το έργο σε συνεργασία με τους υπεργολάβους του (INTRACOM, TMA). Το δικτυακό σκέλος είναι Cisco Systems και τα Ιατρικά Εργαλεία AMD (WellsAllyn).

Διαβάστε εδώ το αντίστοιχο Δελτίο Τύπου της 2ης ΔΥΠΕ.

 

Νομικό Πλαίσιο:

Το άρθρο 66, παρ. 16 του Νόμου 3984/2011 (ΦΕΚ 150) αποτελεί το βασικό νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία τηλεϊατρικής στη χώρα μας

 

 

 

 

 • Ειδικά διαμορφωμένους χώρους αποκλειστικής χρήσης και ελεγχόμενης πρόσβασης  
 • Σύστημα τηλεδιάσκεψης (κάμερα υψηλής ευκρίνειας και μία παρόμοιας ποιότητας οθόνη από την οποία, ο εξεταζόμενος ή ο ιατρός, μπορεί να βλέπει ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος).
 • Πλατφόρμα τηλεϊατρικής και
 • Ιατρικά όργανα που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα, όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις που διενεργούνται από τον ιατρό/νοσοκόμο-συνοδό είναι σε πραγματικό χρόνο διαθέσιμες στον εξειδικευμένο ιατρό-σύμβουλο που συμμετέχει στην εξέταση από κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία.
 • Φάκελος ασθενούς
 • Σύστημα παρακολούθησης και προσδιορισμού τηλε-ραντεβού 

 

 

Ιατρικός εξοπλισμός:

Τα σημεία που ζητούν τηλεσυμβουλή από τους ιατρούς συμβούλους των Γενικών Νοσοκομείων, έχουν τον παρακάτω ιατρικό εξοπλισμό:

 

 

 • Εξεταστική κάμερα υψηλής ευκρίνειας:

 

 

 

 • Δερματοσκόπιο:

 

 

 

 • Οφθαλμοσκόπιο- Ωτοσκόπιο- Ρινοσκόπιο:

 

 

 

 • Vital signs monitor (Σφυγμοί, οξύμετρο, θερμόμετρο, πιεσόμετρο):

 

 

 

 • Στηθοσκόπιο & Καρδιογράφος:

 

 

 

 Επιπρόσθετος Ιατρικός εξοπλισμός:

 • Αναλογικοί & Ψηφιακοί Υπέρηχοι
 • Οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή ΒΙΤ που παράγει ηλεκτρονικά αρχεία DICOM

  Η τηλεϊατρική αναφέρεται στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, για να προσφέρει σε ασθενείς κλινική βοήθεια από απόσταση. Η τηλεϊατρική βοηθάει περισσότερο εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι αγρότες ή όταν ο θεράπων ιατρός βρίσκεται σε άλλη περιοχή. Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή μέσω της μετάδοσης ήχου και εικόνας. Πατέρας της τηλεϊατρικής θεωρείται ο Σκεύος Ζερβός.

  Άλλες εκφράσεις παρόμοιες με την τηλεϊατρική είναι η τηλε-υγεία και η ηλεκτρονική υγεία, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως ευρύτερες έννοιες της απομακρυσμένης ιατρικής θεραπευτικής. Οι ορισμοί τηλε-υγεία και ηλεκτρονική υγεία πολλές φορές αναφέρονται λανθασμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση με τη χρήση του όρου τηλεϊατρική. Επομένως είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι με τον όρο τηλεϊατρική αναφερόμαστε στην παροχή κλινικών υπηρεσιών, ενώ με τον όρο τηλε-υγεία σε κλινικές υπηρεσίες και μη κλινικές υπηρεσίες, οι οποίες εμπεριέχουν την εκπαίδευση, τη διαχείριση και την έρευνα στην ιατρική επιστήμη.

  Ο όρος ηλεκτρονική υγεία, που συχνά χρησιμοποιείται σε Αμερική και Ευρώπη εμπεριέχει τον ορισμό τηλε-υγεία και αλλά στοιχεία της ιατρικής που χρησιμοποιούν την πληροφορική.

  Ο Σκευοφύλαξ ή Σκεύος Ζερβός (19 Ιανουαρίου 1875 - Αύγουστος 1966) ήταν Έλληνας χειρουργός, πατέρας της τηλεϊατρικής, πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις, εθνικός αγωνιστής και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Πόθια της Καλύμνου από τον Γεώργιο και την Νικητάδενα Ζερβού. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ζερβός Εξήλθον των σπλάχνων της μητρός ασφυκτικός και νεκροφανής προτρέποντας τον πατέρα του να τον βαφτίσει αμέσως μήπως ο οργανισμός του δεν αντέξει. Σε μεγαλύτερη ηλικία αναγκάστηκε να δουλέψει ως σφουγγαράς όπου νόσησε από την νόσο των σφουγγαράδων. Παρακουλούθησε μαθήματα στο τετρατάξιο γυμνάσιο της Καλύμνου και στο Γ΄Γυμνάσιο της Πλάκας, εισήχθη στην Ιατρική σχολή από όπου αποφοίτησε με άριστα και εργάστηκε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Μιλούσε επίσης της γλώσσες της Γερμανικής, Γαλλικής, Ιταλικής, Αγγλικής και Τούρκικής.

 

  Κατά το διάστημα του 1898 δημοσίευσε την πρώτη του επιστημονική μελέτη με τον τίτλο Δύο περιπτώσεις αιματοθώρακος τραυματικού μετά στατιστικής των εν τω Ελληνοτουρκικώ πολέμω του 1897 τραυμάτων, τα οποία ο ίδιος θεράπευσε. Το 1900 - 1902 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, Βερολίνου, Βιέννης, Λειψίας και του Παρισιού, ενώ επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκλέχτηκε υφηγητής της Μαιευτικής, της γυναικολογίας, της Ιατρικής της Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ίδια χρονιά πραγματοποιεί πειράματα σε σκύλους για τη μεταμόσχευση γεννητικών οργάνων. Το 1902 στο Β΄πανελλήνιο συνέδριο Ιατρικής αλλά και το 1903 στην Ακαδημία του Παρισιού έδωσε διαλέξεις για την νόσο γυμνών σπογγαλιέων, τη νεκρωτική δερματίτιδα των σφουγγαράδων (Νόσος Σκεύου Ζερβού) από όπου πήρε το όνομα του. Θεωρείται ένας από τους μεγάλους μελετητές του Ιπποκράτη και συνέγραψε διάφορα άρθρα αναδεικνύοντας το έργο του πανελλαδικώς αλλά και διεθνώς. Το 1909 εξέδωσε το βιβλίο του Περί μεταμοσχεύσεως των όρχεωνστη γαλλική γλώσσα. Κατά την διάρκεια κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, ο Ζερβός, για να αποφύγει τη σύλληψη, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αίγυπτο κι αργότερα στην Κεντρική Αφρική όπου αρρώστησε βαριά. Σκέφτηκε έτσι την επόμενη εφευρεσή του, την τηλεξέταση όπως την ονόμασε, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στο τομέα της ιατρικής.

  Τον Απρίλη 1912 δημιουργήσε τον Αιγαιοπελαγίτικο Συλλόγο με στόχο την ένωση των νήσων του Αιγαίου, με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στους Βαλκανικούς πολέμους κατατάσεται ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό με τον βαθμό του Ιατρού (Λοχαγός) και υπηρετεί στο 10ο ορεινό χειρουργείο. Με το τέλος του Α΄ΠΠ καταπιάνεται με τον Αιγαιοπελαγίτικο Συλλόγο και το 1920 συνοδεύει το Βενιζέλο στην υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Το 1923 ως πληρεξούσιος Αθηνών και Πειραιώς στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση και πρόεδρος του Εκπαιδευτικού της Τμήματος ανέλαβε την καταγραφή των Εθνικών Κληροδοτημάτων και Δωρεών αποκαλύπτοντας τη δέσμευση μεγάλου χρηματικού ποσού από τα κληροδοτήματα που έμεναν ανενεργά στα χέρια ιδιωτών και των τραπεζών. Το χρηματικό ποσό εκτιμήθηκε στα 5 δισεκατομμύρια δραχμές και από αυτό κατασκευάστηκαν έργα, όπως, λειτούργησε η Ακαδημία Αθηνών, κτίστηκε το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, η Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, η Στρατιωτική Λέσχη Αθηνών και ναυπηγήθηκε το οπλιταγωγό Άρης. Στις εκλογές του 1924 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών, με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ήρθε σε ρήξη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο για το δωδεκανησιακό ζήτημα, αφού ο Βενιζέλος είχε επιλέξει να εγκαταλείψει το δωδεκανησιακό ζήτημα. Κατά το Ελληνοιταλικό πόλεμο 1940 προέτρεπε τους δωδεκανήσιους να καταταγούν στο Εθνικό Στρατό.

  Το 1946 παρασημοφορείται με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ και το 1948 παρασημοφορείται του από την Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρό Παράσημο ανακηρύσσοντας τον Αρχηγό του απελευθερωτικού αγώνα της Δωδεκανήσου, ενώ παρασημοφορήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση της Καλύμνου με το χρυσό Παράσημο.

  Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του τυφλός και σε απόλυτη φτώχεια καθώς είχε ξοδέψει το σύνολο της περιουσίας του στους αγώνες για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Απεβίωσε τον Αύγουστο του 1966 στο Βουβάλειο Νοσοκομείο της Καλύμνου και τάφηκε στην περιοχή Θερμά.

 

Το έργο αποτελεί ορόσημο για μια μεγάλη προσπάθεια, στο επίκεντρο της οποίας τίθεται η παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου κατά τρόπο ισότιμο με τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και χωρίς τους περιορισμούς που προκύπτουν από την γεωγραφική ιδιαιτερότητα του τόπου διαμονής.

Βασικοί λειτουργικοί στόχοι του έργου που υλοποιήθηκε είναι:

 1. η ενδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Κέντρων Υγείας και
 2. η κάλυψη των αναγκών για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεϊατρικής στις απομακρυσμένες από την ενδοχώρα νησιωτικές περιοχές της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας επιφέρει σημαντικά οφέλη, τα οποία επιγραμματικά αναφέρουμε:

 • Ισότιμη πρόσβαση πολιτών, σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατρικής και ψυχιατρικής φροντίδας, ανεξαρτήτου του τόπου διαμονής.
 • Δημιουργία προϋποθέσεων αναζωογόνησης της υπαίθρου: ένας από τους λόγους εγκατάλειψής της υπήρξε και η ανεπαρκής ιατρική φροντίδα.
 • Πρόσβαση των κατοίκων των νησιών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, για έκτακτα και τακτικά περιστατικά, ακόμα και αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
 • Ενίσχυση του θεσμού του ΕΣΥ.
 • Μείωση της καθημερινής επιβάρυνσης των νοσοκομείων αναφοράς: απλά περιστατικά ή τακτικές επισκέψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων μπορούν πλέον να εξετάζονται μέσω τηλεϊατρικής, χωρίς να απαιτηθεί η μετακίνηση του ασθενή από το τόπο διαμονής του.
 • Πρόσβασης σε εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου των γιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούν σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας.
 • Έμπρακτη υποστήριξη των νέων γιατρών στις περιοχές αυτές στο δύσκολο έργο τους.
 • Καλύτερη αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων αναφοράς: με εύκολο τρόπο, χωρίς να απαιτούνται μετακινήσεις, αποσπάσεις ή άλλες ενέργειες υψηλού λειτουργικού κόστους, ιατροί των Νοσοκομείων, θα συνδράμουν τη λειτουργία των νησιωτικών Κέντρων Υγείας.
 • Διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας (Ιατρικές και Νοσηλευτικές Σχολές) με τα απομακρυσμένα σημεία για πρακτική άσκηση.
 • Σημαντική εξοικονόμηση πόρων που προκύπτουν από την μείωση άσκοπων διακομιδών.
 • Άμεση οικονομική ελάφρυνση για τον ωφελούμενο πληθυσμό, που επέρχεται από τον περιορισμό των μετακινήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα για εκτίμηση από ιατρό ειδικότητας.
 • Άμεσο όφελος για την κοινωνία από τον περιορισμό των χαμένων ωρών/ημερών εργασίας.

 Το ΕΔιΤ διαθέτει:

 • Ανοιχτή και πρωτότυπη αρχιτεκτονική
 • Τηλε-εξέταση σε πραγματικό χρόνο
 • Σύστημα τηλεδιάσκεψης υψηλών προδιαγραφών
 • Ενσωμάτωση σε δημόσιες δομές ΠΦΥ
 • Εκπαίδευση
 • Αποκλειστικό χώρο λειτουργίας σε κάθε σημείο
 • Ενιαίο σύστημα ελέγχου πρόσβασης
 • Εύκολη χρήση και λειτουργία
 • Helpdesk
 • Περιλαμβάνει υγειονομικές μονάδων όλων των βαθμίδων
 • Πολλαπλά κέντρα αναφοράς